Amerykańscy naukowcy odkryli, iż cukier żywi nowotwory, ich zdaniem może to mieć implikacje dla innych chorób, takich jak cukrzyca.
Nie od dziś wiadomo, że komórki rakowe używają o wiele więcej glukozy niż zdrowe komórki. Nasze badania pokazują, w jaki sposób odbywa się ten proces i w jaki sposób można go zatrzymać, aby powstrzymać wzrost guza – twierdzi Don Ayer, badacz z Huntsman Cancer Institute i profesor na wydziale onkologii University of Utah. Ayer wraz ze współpracownikami odkrył, iż ograniczając komórce rakowej dostęp do glutaminy (aminokwas), uniemożliwia się jej spożytkowanie glukozy.
– Jeśli komórka rakowa nie dostanie glutaminy, to nie może spożytkować glukozy, a to z kolei prowadzi do zahamowania wzrostu nowotworu – wyjaśnia Ayer.
Następnym krokiem będą badania na zwierzętach i teoria, w jaki sposób białko zwane MondoA i gen – TXNIP kontrolują pobieranie glukozy przez komórki. Badanie ukaże się w sierpniowym internetowym wydaniu Proceedings of the National Academy of Sciences.